Yeni Çıkanlar – Karaköy Mono

 

Raflardaki yerlerini alan kitaplardan bazılarını sizler için derledik.

 

Zarif Bir Yaşam Üzerine

Honoré de Balzac

Çev. Sibel Erduman

Paris Yayınları

Klasik

96 Sayfa

“Giyinmek toplumun kendisini ifade etme biçimidir.” Zarif Bir Yaşam Üzerine ise bir roman değil bir el kitabı veya kılavuzdur. Balzac bu el kitabında okurlarına hikâye anlatmıyor, aslında bir fikri tanımlıyor ve zarif bir yaşam örneği oluşturmaya çalışıyor. Aynı zamanda zarif bir yaşam fikrine ince bir üslupla sınıf söylemlerini de dahil ediyor. “Zarif yaşam ne düşünceyi ne de bilimi dışarıda bırakır: Onları onaylar.

 

 

 “Bizim Müstakbel Hep Harap Oldu”- Suriyeli Sığınmacıların Gündelik Hayatı: Antep-Kilis Çevresi

Banu Hülür,A. Çağlar DenizYusuf Ekinci 

İstanbul Bilgi Üniversitesi

Sosyoloji

238 Sayfa

115 görüşmeci ile yüz yüze derinlemesine yapılan mülakatlar, katılımlı gözlemler ve doküman incelemeleriyle elde edilen verilere dayanan bir buçuk yıllık bu çalışmada, kentlerde yaşayan Suriyelilerin yerel halkla kurdukları ilişkiyi anlamaya çalışan A. Çağlar Deniz, Yusuf Ekinci ve A. Banu Hülür bu çalışmada yerleşik bir kültürün var olduğu bir topluma kısa sürede şehir kültürünü etkileyecek kalabalıkta bir göçmen kitlesinin gelmesi, gündelik hayatı nasıl etkilemektedir; sığınmacılar yabancısı oldukları şehirde yaşama tutunmak için neler yapmaktadırlar, yaşama tutunurken hangi taktikleri geliştirmektedirler; Gaziantep ve Kilis özelinde Suriyeli sığınmacıların karşılaştıkları uyum sorununun sebepleri nelerdir gibi sorulara da cevap aramaktadır.

 

 

Aşkın Yedi Menzili

Haluk İnanıcı

İletişim Yayınları

Roman

299 Sayfa

13. yüzyılda, Diyarı Rum’da Tebrizli Arif’in, Taşbek Baba’nın, Porine’nin, Mahperi Sultan’ın iç içe geçen yolculuğu… Başka türlü Müslümanlarla, ruhban sınıfını kabullenmeyen Hıristiyanların yol arkadaşlığı… İsa’nın çocukları, Ali’nin çocukları için yas tutuyor, mumlar yakıyor…

Aşkın Yedi Menzili, ezber bozanların hikâyesi… Aşkın ve adaletin romanı…

Haluk İnanıcı, çitlembik ağacının gölgesinde gördüğü düşleri anlatıyor… Fısıltıları dillendiriyor…

 

 

Tanburi Cemil Bey Enstrümanları Anlatıyor

Yüce Gümüş

Erdem Çocuk

Çocuk

64 Sayfa
Müzik, bir sanat dalı olarak medeniyetin oluşmasında ve gelecek kuşaklara aktarılmasında çok özel bir yere sahiptir. Müziğimizin önemli isimlerinden Tanbûri Cemil Bey’in vefatının 100. yılı anısına hazırlanan bu kitapta, onun anlatıcılığında Türk müziğinin temel unsurları tanıtılıyor. Çocuklarımızın kendi müzik kültürümüze ait enstrümanlar hakkında bilgi ve fikir sahibi olmaları amacıyla hazırlanan bu eser, aynı zamanda kıymetli bestekârları da tanıma imkânı sunuyor.

 

 

 

Bir Leonard Cohen Kitabı

Jeff Burger

Çev. Ethen P. Trout

Geoturka

Biyografi

448 Sayfa

Kitap Leonard Cohen’in verdiği en önemli röportajlardan oluşuyor. “Kafayı sıyıran ve hayata dönen, saf delilikle tanışmış herkes, sarhoşluğu, halüsinasyonu, gezegenlerin ve kürelerin müziğini, sonsuz güç, hayat ve Tanrı fikrini bilir; bunlar da kafanızı uçurmaya yeter de artar.” Şarkıcı, şair, romancı, münzevi, hepsi… Leonard Cohen’den bahsediyoruz. “Yeniden dünyaya gelseydiniz ne olmayı isterdiniz?” sorusuna “Leonard Cohen hariç her şey” cevabını verebilen, “Şarkılarımın her biri için gereken bedeli ödedim,” diyen Cohen’den aforizmalarla dolu bir kitap.

 

 

Indeh-Apaçi Savaşlarının Hikâyesi

Ethan Hawke

Çev. Emre Yavuz

Karakarga

Çizgi Roman

240 Sayfa

Indeh, savaşa giren bir ulusun hikâyesini, huzur ve bağışlama bekleyen Naiches ve Geronimo’nun gözünden, zengin ve derin bir dille anlatıyor. Indeh, sadece Amerikan tarihinin en müthiş karakterlerini resmetmekle kalmıyor, Apaçi Savaşları’nın ruhani ve duygusal sonuçlarını da gözler önüne seriyor. Kültürel farklılıklar, savaşın dehşeti, barış arayışı ve sonsuz intikam duygusu gibi temalara, kayda değer bir bakış açısı sunuyor. Ünlü oyuncu ve senarist Ethan Hawke’ın yazdığı ve New York Times En Çok Satanlar listesine giren Lost Boy‘un çizeri Greg Ruth’un çizdiği Indeh, western filmlerinde söylenmiş olan bütün yalanları önümüze sererken, bizi Apaçi ruhunun derinliklerine sürüklüyor.

 

 

Ötekinin Rüyası

Julio Cortâzar

Çev. Süleyman Doğru

Can Yayınları

Öykü

616 Sayfa

Julio Cortázar’ın üç ciltlik öykü külliyatının bu ilk kitabı, edebiyata ve gerçekliğe yaklaşımıyla çağdaşlarını olduğu kadar sonraki nesilleri de derinden etkileyen Arjantinli yazarın zengin ve fantastik öykü dünyasının ilk durağı.

Yazarın 1937-1945 arasında kaleme aldığı ilk dönem öykülerinin yer aldığı Öteki Yaka ve kendi ismiyle çıkan ilk eseri olan Hayvan Hikâyeleri’nin (1951) yanında Oyunun Sonu (1956) ve Gizli Silahlar (1959) derlemelerini de içeren Ötekinin Rüyası, Cortázar’a aşina olanların her okuyuşta farklı yönlerini keşfedecekleri bir başucu kitabı, yeni başlayacaklar için giriş niteliğinde.

 

 

Edebi Bir Tutku Anais Nin ve Henry Miller’ın Mektupları

Henry Miller, Anais Nin

Çev. Yağız Ali Diri

İthaki Yayınları

Mektup

644 Sayfa

İlk olarak Anais Nin’in Henry ve June ismiyle yayımlanan sansürlenmemiş güncesinde gün ışığına çıkan Nin ile Miller arasındaki yakınlığı, duygu yüklü bu mektuplarda tüm çıplaklığıyla görmek mümkün. Mektuplar İsviçre’de Nin’in, Miller’ın eşi June’a karşı hissettiği aşkın pençesinden kurtulmaya başladığı 1932’den, ikili yirmi sene sonra Kaliforniya’ya yerleşene kadar sürüyor.

Edebiyat tarihinin en eşsiz birlikteliklerinden biri olan bu ilişki aşk, sanat, edebiyat, kıskançlık ve tutku dolu yüzlerce mektupla okurları günümüzde de sarsmaya devam ediyor.

 

 

Hoşbeş

John Berger

Çev. Aslı Biçen, Beril Eyüboğlu, Oğuz Tecimen

Metis Yayınları

Deneme

112 Sayfa

“Gizli bir yetimler ittifakı öneririm. Birbirimize göz kırparız. Hiyerarşiyi reddederiz. Her türlü hiyerarşiyi. Dünyanın pisliğini olduğu gibi kabullenir, buna rağmen nasıl hayatta kaldığımıza dair hikâyeleri paylaşırız. Münasebetsiziz biz, kopuğuz. Evrendeki yıldızların yarısından fazlası hiçbir takımyıldıza ait olmayan yetim yıldızlardır. Takımyıldızların hepsinden daha fazla ışık verirler.” — John Berger

Berger’ın ağaçlar, taşlar, çiçekler, belli belirsiz ışıltılar ve biz okurlarla yaptığı bir hoşbeş bu denemeler. Her şeye rağmen dünyaya umutlu gözlerle bakabilmemiz için.

 

 

Uzak Yaz

Serkan Türk

Yitik Ülke Yayınları

102 Sayfa

Daha çocuk sayılabilecek yaşlarda birkaç teneke kutuyu ve saksıyı barındıran balkon bütün dünyamken, şimdi giderek eskiyen bir eşya gibi hissettiğim bedenim, dünyayı aramaktan vazgeçti. Rüzgârlarını özlediğim tepeler yeşilliklerini kimlere verdi kim bilir? Cam parçacıklarını güneşe tutup görmek istediğimiz renkli dünya, gökyüzüm -bana ait olmadıysan da hiç- daha bir yakın sanırdım. Uçakların içinden geçtiği ve yollar bıraktığı bulutlar beyaz değiller şimdilerde…