ULUSLARARASI ÇOCUK VE GENÇLİK TİYATRO FESTİVALİ BAŞLADI – Karaköy Mono

Sekiz ülkeden 27 oyunun sahneleneceği 22’inci Bursa Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatro Festivali başladı.


Bursa önemli bir uluslararası festivale ev sahipliği yapıyor. Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı’nın her yıl geleneksel hale getirdiği “Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatro Festivali” pazartesi günü başladı. Bu yıl 22’incisi düzenlenen festivale Türkiye dâhil 8 ülkeden 17 ekibin oyunları 27 sahnede oynanacak.

Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatro Festivali Bursa’nın 3 merkez ilçesi dışında 17 ilçesine de ulaşacak. Festival, Faber Tiyatro’nun yazdığı Aldo Pasquero / Giuseppe Morrone yönettiği ‘Göçmen’ oyunu ve Usta Oyuncu Ayla Algan‘ın Masal ile gerçeğin iç içe geçtiği anlatı performansı “Büyüklere Masallar” Nazlı Çevik Azazi ile “Masal Tadında” ile başladı.

Üç farklı atölye çalışması olacak
Festival kapsamında çeşitli atölye çalışmaları da yapılacak. Festival Seçici kurul üyesi, Eleştirmen ve Oyun yazarı Yetkin Yüksel bugün ve yarın Merinos AKKM Göç Müzesi Sahnesi’nde saat 11.00’de “Oyun Yazarlığı Sürecinde Metne Yaklaşım” atölyesinde katılımcılarla bir araya gelecek.

Doç. Dr. Nihal Kuyumcu 28 Eylül Perşembe günü İlköğretim Sınıf öğretmenlerinin katılacağı “Eğitimde Tiyatro” atölyesinde, bir öğretmenin yıl sonu gösterisi (çocuklarla tiyatro) yapması gerektiğinde nelerden yararlanabileceğini gösterecek olup ve bir oyun ortaya çıkarma sürecini de atölye sırasında uygulamalı olarak gösterecek.

Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu ise 29 Eylül Cuma günü lise öğrencilerine “Gençlerle Shakespeare Atölyesi“ ile gençlere Shakespeare tiyatrosunun güncelliğini ve eleştirel gücünü aktarmayı hedefliyor. Fiziksel aksiyon, sözel aksiyon ve şiirsel tiyatro egzersizleri yapılarak ve sanatçının Romeo ve Juliet adlı oyununa odaklanılarak, Shakespeare’in dili, üslubu, biyografisi etüt edilecek.

Etkinlikler ücretsiz
Tüm etkinliklerin ücretsiz olduğu festivalin programındaki bazı oyunlar şöyle; Assitej Genç Sahne “Dünyadaki en güzel şey”, Ola Muchin “Kukuryku” , Topluluk FA7 “Karşılaşma” , VOL: 5 Tiyatro “Medea Belleği”, Tiyatro Büyü “Düşler”, BGST Tiyatro Boğaziçi “Selam Sana Shakespeare.”

İtalyan yazar Luigi Ciotta’yazıp yönettiği “Herşey Valizde” festivalin dikkat çeken oyunlarından. Festival 30 Eylül Cumartesi günü İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın geçen sezon repertuarına aldığı Boris Vian – John Steinbeck yazdığı, Ergun Üğlü’nün yönettiği ve Mert Turak’ın oynadığı “Karıncalar” oyunu ile kapanış yapacak. Festivalin tüm detaylarına www.bkstv.org.tr adresinden ulaşabilir.

(BirGün)