37. İstanbul Film Festivali Başlıyor! – Karaköy Mono

37. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ 6-17 NİSAN’DA SİNEMASEVERLERİ BEKLİYOR

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Vodafone Red sponsorluğunda düzenlenen, Türkiye’nin en büyük uluslararası sinema etkinliği İstanbul Film Festivali, bu yıl 37. kez sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. 6-17 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek 37. İstanbul Film Festivali’nde Türkiye ve dünya sinemasının en nitelikli ve başarılı örneklerinin yanı sıra usta sinemacılarla söyleşiler yer alıyor.

37. İstanbul Film Festivali dünya sinemasının en yeni örnekleri, kült yapıtlar, usta yönetmenlerin son filmleri, yeni keşifler ve gizli hazinelerin aralarında olduğu 198 uzun metrajlı ve 12 kısa filminden oluşan zengin programıyla festival takipçileriyle buluşuyor. Festival kapsamında 12 günde, 18 bölümde 43 ülkeden 218 yönetmenin toplam 210 filmi gösterilecek. Festivalde gösterimlerin yanı sıra konuk yönetmen ve oyuncuların katılımıyla gerçekleştirilecek sohbetler, konserler ve özel etkinlikler de yer alacak.

Festival programı ve etkinlikleriyle ilgili ayrıntı bilgileri aktaran İstanbul Film Festivali Direktörü Kerem Ayan, Uluslararası Yarışma, Sinemada İnsan Hakları Yarışması, Ulusal Yarışma, Ulusal Belgesel ve Ulusal Kısa Film Yarışması’nda yer alan filmleri açıkladı. Köprüde Buluşmalar Yöneticisi Gülin Üstün ise festival kapsamında bu yıl 13.kez Türkiye’den ve komşu ülkelerden yapımcı, yönetmen ve senaristlerle, uluslararası sinema profesyonellerini bir araya getirecek köprüde buluşmalar ortak yapım platformu hakkında bilgiler de aktardı.

Teknolojik Yenilikler
İstanbul Film Festivali ve Vodafone Red işbirliği, bu yıl getireceği teknolojik yeniliklerle festivalin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlıyor. 37. İstanbul Film Festivali’nin açılış töreni, kırmızı halı ve ödül töreni gibi birçok etkinliği canlı izlenebilecek. Ayrıca bu yıl Yapı Kredi Külltür Sasnat’tayer alacak Festival Merkezi’nde gerçekleştirilecek söyleşiler ve festivalin ulusal ve uluuslararsı konuklarıyla gerçekleştirilecek seçili röportajlar dijital ortamda takip edilebilecek. Sinemaseverler sadece İstanbul’dan değil, tüm Türkiye’den saatleri ve programı festical tarafından duyurulacak dijital seanslarda da film izlemenin keyfine varacak.
Ayrıca bu yıl, İstanbul Film Festivali ve Vodafone Red işbirliği sayesinde festivalde ilk kez Sanal Gerçeklik(Virtual Reality-VR) deneyimleri yer aacak. Yurt dışındaki önemli festival progralarında yer bulan VR içerikler, özel sanal gözlükler aracılıyla İstanbul Film Festivali takipçilerine interaktif bir deneyim yaşatacak.

Festival Filmleri 9 Salonda Sinemaseverlerle Buluşacak
İstanbul Film Festivali’nin bu yılki gösterimleri Beyoğlu’nda Atlas Sineması (iki salon), Beyoğlu Sineması, Pera Müzesi, Nişantaşı’nda Cinemaximum City’s (iki salon), Gayrettepe’de Cinemaximum Zorlu ve Kadıköy’de Rexx Sineması ve Kadıköy Sineması olmak üzere 9 salonda yapılacak. Festival gösterimleri 11.00, 13.30, 16.00, 19.00 ve 21.30’da yapılacak. Festivalin geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da öğrencilere bir hediyesi var. Festivalde bu yıl da, hamilerin desteğiyle, hafta içi 11.00, 13.30 ve 16.00 seanslarının öğrenci biletleri 1 TL üzerinden satışa sunulacak.

İstanbul Film Festivali Sinema Onur Ödülleri
İstanbul Film Festivali tarafından sinemaya gönül ve emek veren isimlere takdim edilen Sinema Onur Ödülleri bu yıl oyuncu Perihan Savaş, yazar ve senarist Osman Şahin, yönetmen Aram Gülyüz ve yapımcı Arif Keskiner’e verilecek. Festivalin en eski sinemalarından Atlas Sineması’nın 22 yıldır müdürlüğünü sürdüren Cevdet Pişkin’e ise Sinema Emek Ödülü verilecek. Ödüller, 6 Nisan Cuma gecesi yapılacak 37. İstanbul Film Festivali Açılış Töreni’nde takdim edilecek.

Köprüde Buluşmalar
Türkiye’den sinemacıları uluslararası sektör profesyonelleri ile buluşturan ilk etkinlik olan ve bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Köprüde Buluşmalar ortak yapım platformu İstanbul Film Festivali kapsamında, 6-13 Nisan tarihlerinde düzenleniyor. Köprüde Buluşmalar atölye ödüllerinin sahipleri 13 Nisan akşamı yapılacak kapanış resepsiyonunda duyurulacak.

Festivalde Yarışma Heyecanı
37. İstanbul Film Festivali’nde yarışma heyecanı 8 Nisan’da başlayacak. Uluslararası Yarışma, Sinemada İnsan Hakları Yarışması, Ulusal Yarışma, Ulusal Belgesel ve Ulusal Kısa Film yarışmalarında ödül kazanan filmler, 17 Nisan Salı akşamı düzenlenecek İstanbul Film Festivali Ödül Töreni’nde açıklanacak.

ULUSLARARASI YARIŞMA

İstanbul Film Festivali’nin Uluslararası Yarışma bölümünde festivalin büyük ödülü Altın Lale için, “sinemaya yeni bakışlar” temasını izleyen filmler yarışıyor. 37. İstanbul Film Festivali Uluslararası Yarışma bölümünde 11 ülkeden 11 film yer alıyor.

Uluslararası Yarışma bölümünde yer alan filmlerin arasından:
• Köpek / Dog / Samuel Benchétrit (Fransa)
• Tuzdan Kaide / Burak Çevik (Türkiye)
• Cocote / Nelson Carlo de los Santos Arias (Dominik Cumhuriyeti-Arjantin-Almanya-Katar)

• Görgü Kuralları / Good Manners / Marco Dutra & Juliana Rojas (Brezilya-Fransa)
• Ev / The Home / Asghar Yousefinejad (İran)

SİNEMADA İNSAN HAKLARI YARIŞMASI

12 yıldır sadece İstanbul Film Festivali’nde verilen ödülüyle Sinemada İnsan Hakları Yarışması bu yıl da devam ediyor. Ödül, Eurimages fonunun verdiği 5.000 avro para ödülü ile destekleniyor. Yarışma jürisinde New Yorklu sanatçı ve bu yıl festival programında yer alan Looking for Oum Kulthum / Ümmü Gülsüm’ün Peşinde filminin yönetmeni Shirin Neshat, radyo ve televizyon kültür-sanat programları yapımcısı Christine Masson ve yapımcı, yönetmen Erol Mintaş yer alacak.

Sinemada İnsan Hakları yarışmasında yer alan filmlerin arasından:
• Tempelhof Havaalanı / Central Airport THF / Karim Ainouz (Almanya-Brezilya-Fransa)
• Baskın / Razzia / Nabil Ayouch (Fas-Fransa-Belçika)
• Ayaz / Frost / Sharunas Bartas (Litvanya-Fransa-Ukrayna-Polonya)
• Muhi / Muhi – Generally Temporary / Rina Castelnuovo-Hollander, Tamir Elterman (İsrail-Almanya)
• Styx / Wolfgang Fischer (Avusturya-Almanya)

ULUSAL YARIŞMA

Ulusal Yarışma’da Altın Lale Ödülü için, yapımı 2017-2018 sezonunda tamamlanan 13 film yarışacak. Bu yıl yarışmadaki 10 filmin dünya prömiyeri, birinin ise Türkiye prömiyeri yapılacak. Altın Lale Ulusal Yarışma Jürisi En İyi Film, En İyi Yönetmen, Jüri Özel Ödülü, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu ve En İyi Müzik olmak üzere toplam 9 dalda ödül verecek.

Ulusal Yarışma Bölümünde yer alan filmlerin arasından:
• Tuzdan Kaide / Burak Çevik
• Halef / Murat Düzgünoğlu
• Buğday / Semih Kaplanoğlu
• Kelebekler / Tolga Karaçelik
• Kaçış / Kenan Kavut
• Put Şeylere / Onur Ünlü
• Sofra Sırları / Ümit Ünal

ULUSAL BELGESEL YARIŞMASI

İstanbul Film Festivali’nin belgesel sinemayı ve belgeselcileri desteklemek amacıyla düzenlediği Ulusal Belgesel Yarışması’nda en iyi filme 10.000 TL değerinde En İyi Belgesel Ödülü verilecek. Ulusal Belgesel Yarışma Jürisi’nde yönetmen Ayat Najafi, Belgesel Sinemacılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ünlü ve Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali direktörü Petra Holzer yer alıyor. Gösterilecek belgesellerden 10 film Türkiye prömiyerini İstanbul Film Festivali’nde yapacak.

Ulusal Belgesel yarışmasında yer alan filmlerin arasından:
• Parçalar / Rojda Akbayır
• Onun Filmi / Su Baloğlu, Merve Bozcu
• Saraybosna Yürüyüşü / Ersan Bayraktar
• Güzel Adam Süreyya / Gökçe Kaan Demirkıran
• Turtle Shells / Tuna Kaptan

ÖZEL GÖSTERİMLER

İstanbul Film Festivali kapsamında Türkiye tarihinin en değerli ve en renkli kahramanlarından üç çınarın portresini anlatan üç farklı belgeselin de Özel Gösterimi yapılacak. Dünyanın en önemli Sümerologlarından 104 yaşındaki Muazzez İlmiye Çığ, yönetmen, sanat yönetmeni, senarist ve eğitimci Duygu Sağıroğlu ve dünyaca ünlü yazar Yaşar Kemal’in dopdolu hayatlarını anlatan belgeseller festivalde izleyicilerle buluşacak.

• Muazzez Mucizesi 104 Yaşında / Nurdan Arca
• Bitmeyen Yolculuk / Mehmet Güleryüz
• Yaşar Kemal Efsanesi / Aydın Orak

Festivalin açılış filmi de Vodafone Red Galaları kapsamında. Weekend ve 45 Years filmleriyle tanınan, küçük ve basit öykülere yaklaşımındaki hassasiyet ve zarafetle sinemaseverler tarafından baş tacı edilen İngiliz yönetmen Andrew Haigh’in son filmi Lean On Pete, bir genç ile bir at arasındaki dostluğu anlatıyor. Berlin Film Festivali’nde en iyi filme verilen Altın Ayı’ya layık görülen Romen yönetmen Adina
Pintilie’nin ilk uzun metrajlı filmi “Touch Me Not” / Dokunma Bana Türkiye prömiyeri ise festivalin hemen ardından 19 Nisan Perşembe günü 3 sinemada aynı anda gerçekleştirilecek.

Festivalin En Yenisi: Çiçek İstemez
37. İstanbul Film Festivali’nin bu yılki yeni bölümlerinden biri de Çiçek İstemez. Kahramanı güçlü kadınlar olan filmlerin bir araya geldiği bölüm kapsamında gerçek hayatta da sinemada da baskılara boyun eğmeyen, kendi yolunu çizen, kendi ayakları üzerinde duran kadınların hikâyelerini anlatan filmler yer alıyor. Çiçek İstemez bölümünde İran’dan Belçika’ya Arjantin’den Gürcistan’a 10 film yer alıyor. Absürd mizahi tonları, yaratıcılık ekanizmalarına bakışı ve özgürleşen kadın figürünü ele alışıyla birçok uluslararası festivalden ödülle dönen Scary Mother / Korkunç Anne, İran’ın en tanınmış televizyon ve sinema oyuncularından Rambod Javan’ın kamera arkasına geçtiği Negar / Nigar, Fransa’da bir iş kadınının hikâyesini anlatan Number One / Bir Numara, erkeklik, bağlılık ve müstehcenlik kavramlarıyla iyiden iyiye dalga geçen Of Skin and Men / Erkeklere Bakmak, Arjantinli yönetmen Anahí Berneri’nin toplumsal ve ekonomik çöküşün gerçekçi bir portresini çizdiği Alanis ve daha fazlası bu bölümde yer alıyor.

Sanatçı Ali Mahmut Demirel ile Mimari Ütopyalar–Sinematik Distopyalar
37. İstanbul Film Festivali deneysel video çalışmaları, canlı görsel tasarımları/performansları ve Plastikman, Richie Hawtin, Captain Comatose için ürettiği müzik videolarıyla tanınan Ali Mahmut Demirel’in yer aldığı projede Arter ile işbirliği yapıyor. Ali Mahmut Demirel’in üretim sürecini bütünsel bir yaklaşımla ele alan program kapsamında sanatçının Başak Doğa Temür küratörlüğündeki “Ada” başlıklı kişisel sergisi 16 Mart-15 Temmuz tarihleri arasında Arter’de düzenleniyor. Sanatçının sergide yer alan üç videosunun esin kaynağını oluşturan Derek Jarman’ın The Last of England / İngiltere’nin Sonu, Andrey Tarkovski’nin Stalker ve Metin Erksan’ın Kuyu filmleri de 37. İstanbul Film Festivali’nin Mimari Ütopyalar–Sinematik Distopyalar özel bölümünde gösterilecek. Sanatçı Ali Mahmut Demirel ayrıca festival sırasında, 11 Nisan saat 21:00’de Salon İKSV’de bir performans da gerçekleştirecek. Etkinliğin biletleri Biletix web sitesinden (www.biletix.com), Biletix satış noktalarından ve Salon İKSV gişesinden alınabilecek.

Afiş Tasarımı: Murat Palta

Festival Biletleri
Festival biletleri 24 Mart Cumartesi günü 10.30’dan itibaren hizmet bedeli eklenmeden, tüm satış kanallarında aynı ücretlerle Biletix satış kanalları ile Atlas ve Rexx sinemalarında açılacak ana gişelerden satışa çıkıyor.
Bilet fiyatları:
Hafta içi gündüz seansları (11.00, 13.30, 16.00 ) yalnızca 8 TL; öğrenciler için yalnızca 1 TL Hafta içi 19.00 ve hafta sonu (11.00, 13.30, 16.00, 19.00) tam 22 TL, öğrenci ile 65 yaş ve üstü 15 TL; Tüm 21.30 seansları 22 TL; Pera Müzesi’nde gösterimlerin bilet fiyatları 8 TL.