25. İstanbul Caz Festivali – Karaköy Mono

26 Haziran-17 Temmuz 2018

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Garanti Bankası sponsorluğunda gerçekleştirilen İstanbul Caz Festivali, 2018 yılında 25. yaşını kutluyor. Çeyrek asır boyunca İstanbullu müzikseverleri, müziğin en iyi ve en yeni örnekleriyle buluşturan İstanbul Caz Festivali, bu yıl da, 26 Haziran – 17 Temmuz tarihleri arasında yıldız isimlerden yeni keşiflere 250’yi aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’un 27 farklı mekânında ağırlayacak.

25. İstanbul Caz Festivali, 26 Haziran-17 Temmuz tarihleri arasında, cazın usta isimlerinden güncel müziğin tanınmış ekiplerine, yeni keşiflerden sevilen yıldızlara, farklı mekânlarda gerçekleştirilecek 50’nin üzerinde konserle, bu yaz da Haziran ve Temmuz aylarında keşiflerle dolu bir festival deneyimi yaşatacak.

FESTİVAL ÇOK ÖZEL BİR KONSERLE AÇILIYOR

25. YILDA NESİLLER BOYU TÜRKİYE CAZI
26 Haziran 2018, 21.30, Zorlu PSM Ana Tiyatro

İstanbul Caz Festivali, Türkiye Caz sahnesine bir saygı duruşu niteliğindeki çok özel bir proje ile 25. yılını kutluyor. Türkiye cazının yapıtaşları arasında yer alan sanatçıları bir araya getirecek bu yıldızlar topluluğu, Festival’in açılışında tarihe geçecek bir şölene tanıklık etmemizi sağlayacak.

Türkiye caz sahnesinin kilometre taşları olan solistler ve topluluklarından oluşan yıldızlar geçidi ve Kamil Özler şefliğindeki TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası’nın solist ve bestecilerle seslendirdiği çeşitli yapıtlarla, geniş bir kesit sunacak. Ali Perret, Ateş Tezer, Ayşe Gencer, Ayşegül Yeşilnil, Ayşe Tütüncü, Deniz Dündar, Emin Fındıkoğlu, Kerem Görsev, İlham Gencer, Neşet Ruacan, Nezih Yeşilnil, Nilüfer Verdi, Okay Temiz, Önder Focan, Sibel Köse, Şenova Ülker, Tuna Ötenel, Volkan Hürsever, Yahya Dai gibi usta isimlerin icra ve yapıtlarıyla katıldığı dev bir kadro ile gerçekleşecek konser, önümüzdeki yıllarda gelenekselleşmesi planlanan özel projelere öncülük edecek. 26 Haziran Salı akşamı Zorlu PSM Ana Tiyatro’da gerçekleştirilecek bu çok özel açılış konserinde Türkiye Caz’ını farklı pencerelerden ele alan düzenlemelerle sayısız solist ve besteciye yer verilecek.

YERLİ SAHNENİN PARLAYAN MÜZİSYENLERİ BU SENE DE “VİTRİN”: TÜRKİYE GÜNCEL MÜZİK BULUŞMASI’NDA BİR ARAYA GELİYOR

27-30 Haziran 2018

Bu yıl “Vitrin” kapsamında Festival’deki çeşitli sahnelerde müzikseverlerle buluşacak isimler arasında, klasik perdesiz gitarın mucidi ve üstadı Erkan Oğur ve dörtlüsü, piyanistliği ve etkileyici vokaliyle de tanınan Selen Gülün, caz piyanisti, besteci, aranjör ve yapımcı Çağrı Sertel, besteleri dünyanın saygın orkestraları tarafından sahneye konan, Türkiye caz sahnesinin en başarılı davulcularından Ediz Hafızoğlu, bestelerinde, cazın yanı sıra funk, R&B, rock ve etnik unsurları birleştiren Ercüment Gül ve Lara Di Lara ile Levni’nin yepyeni projesi Alike Places de bulunuyor. Ayrıca Gece Gezmesi kapsamında Kalben, Yüzyüzeyken Konuşuruz, Taner Öngür & 43.55, Islandman, Focan & Bıyıkoğlu Organic Expeditions, Nilipek ve Melike Şahin gibi bağımsız sahnenin yeni ve başarılı isimleri de Vitrin’e dahil olacak.

Festivalin 25. Yılında Yıldızlar Geçidi

· Melody Gardot
27 Haziran Çarşamba, 21.00, Uniq Açık Hava Sahnesi

· Benjamin Clementine
5 Temmuz Perşembe, 21.00, Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi

· Nick Cave and the Bad Seeds // Lara di Lara
10 Temmuz Salı, 19:30, KüçükÇiftlik Park

· Caro Emerald
12 Temmuz Perşembe, 21.45, Zorlu PSM Ana Tiyatro

· Robert Plant & The Sensational Space Shifters
17 Temmuz Salı, 21.00, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi

Caz Tutkunlarının Buluşma Noktası

· Dave Holland, Zakir Hussain & Chris Potter
29 Haziran Cuma, 21.30, Zorlu PSM Ana Tiyatro

· Kurt Elling Quintet With Special Guest Marquis Hill
6 Temmuz Cuma, 19.30, Uniq Hall

· Avishai Cohen “1970”
3 Temmuz Salı, 21.00, Sultan Park Swissotel the Bosphorus

· The Fred Hersch Trio
11 Temmuz Çarşamba, 21.30, Zorlu PSM Drama Sahnesi

· Fabrizio Bosso Quartet // Massimo Manzi Trio feat. Elif Çağlar
2 Temmuz Pazartesi, 20.00, Venedik Sarayı Bahçesi

Yeni Nesil Cazcılar, Cazda Yeni Soluklar

· R+R=Now
Robert Glasper / Taylor McFerrin / Derrick Hodge / Christian Scott / Terrace Martin
6 Temmuz Cuma, 22.00, Uniq Açık Hava Sahnesi

· BADBADNOTGOOD // Zara McFarlane
7 Temmuz Cumartesi, 20.30, KüçükÇiftlik Park Bahçe

· Julian Lage Trio
11 Temmuz Çarşamba, 19.00, Zorlu PSM Drama Sahnesi

· Parisien-Peirani-Schaerer-Wollny “Out Of Land”
12 Temmuz Perşembe, 20.00, Zorlu PSM Drama Sahnesi

· Knower ve diğer sürprizlerle caz dans pistine taşınıyor!
13 Temmuz Cuma, 21.00, Beykoz Kundura

Farklı Coğrafyalar, Farklı Sesler

· Erkan Oğur Quartet // Shahin Novrasli Trio
30 Haziran Cumartesi, 19.30, Sakıp Sabancı Müzesi Fıstıklı Teras

· Adam Baldych & Helge Lien Trio with Tore Brunborg “Brothers”
4 Temmuz Çarşamba, 21.00, Sultan Park Swissotel the Bosphorus

· Anat Cohen & Marcello Gonçalves
9 Temmuz Pazartesi, 19.00, Zorlu PSM Drama Sahnesi

· Omar Sosa & Yilian Cañizares “Aguas”
9 Temmuz Pazartesi, 21.00, The Marmara Esma Sultan Yalısı

Türkiye’den Cazın ve Güncel Müziğin En Başarılı İsimleri

· Çağrı Sertel “Instant” // Alike Places
27 Haziran Çarşamba, 22.00, Salon İKSV

· Selen Gülün “Kadınlar Matinesi”
29 Haziran Cuma, 19.00, Zorlu PSM Drama Sahnesi

· Ediz Hafızoğlu // Sürpriz Sanatçı
29 Haziran Cuma, 22.00, Zorlu PSM Studio

· Gece Gezmesi
28 Haziran Perşembe, 19.00, Kadıköy-Moda

Festival öncesi söyleşileri

Mayıs – Haziran, Çeşitli Mekanlar

25. İstanbul Caz Festivali kapsamında Mayıs ve Haziran aylarında programı akademisyen Orhan Tekelioğlu danışmanlığında hazırlanan bir dizi söyleşi gerçekleştirilecek. Türkiye’de caz festivallerinin tarihi, Türkiye’de cazın gelişimi, gençlerin caza ilgisi gibi konular üzerinde ve İstanbul’un son dönem popülerleşen caz kulüplerinin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek bu ücretsiz söyleşilerin programı ve rezervasyon bilgileri Mayıs ayında açıklanacak.

Mültecilere yönelik etkinlikler

Festival, müziğin kapsayıcı ve birleştirici gücüne olan inançla, 2016 yılında Damon Albarn & Suriyeli Müzisyenler Orkestrası ve 2017 yılında Basel Rajoub’un Suriyeli Kadınlar Korosu’nun da katılımı ile verdiği konserlerde olduğu gibi bu yıl da Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) işbirliği ile festivalin bir konserinde İstanbul’da Türkiye’de yaşayan mülteci konukları ağırlayacak.

Müzisyenlere yönelik eğitmen eğitimi

İstanbul Caz Festivali bu yıl Boğaziçi Üniversitesi işbirliğinde profesyonel müzisyenlere yönelik bir “eğitmen eğitimi” projesi gerçekleştirecek. Proje kapsamında Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, çocuklara yönelik müzik faaliyetleri düzenlemek isteyen profesyonel müzisyenlere, bu yaş grubu ile çalışma ve iletişim konusunda pedagojik eğitim verecek. Teorik eğitim süreci sonrasında pilot uygulamalarla devam edecek projenin ardından seçilen eğitmenler projeleri ile 25. İstanbul Caz Festivali’ndeki “Çocukça Bir Gün” etkinliğinde yer alacaklar.

FESTİVAL BİLETLERİ 18 NİSAN ÇARŞAMBA GÜNÜ SATIŞA ÇIKIYOR

25. İstanbul Caz Festivali’nin biletleri, 18 Nisan Çarşamba günü 10.30’dan itibaren Biletix satış kanalları, hizmet bedeli eklenmeden İKSV ana gişeden (pazar hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında) satışa çıkıyor. İstanbul Caz Festivali biletleri ayrıca 18 ve 19 Nisan’da Atlas ve Rexx sinemalarında yer alan 37. İstanbul Film Festivali gişelerinden de hizmet bedeli eklenmeden alınabilir. Her konserde tam biletlerin yanı sıra öğrenciler için indirimli bilet de satışa sunulacak.